Trauma therapie

De Trauma therapie volgens Peter Levine

is een relatief snelle en effectieve manier om trauma te verwerken. Zowel bij trauma- als hypnotherapie werk ik met het bewuste en onbewuste. In de onbewuste laag kan je een probleem op een dieper niveau aanpakken en oplossen.

Trauma therapie Lichaamsgerichte

Trauma therapie is een belangrijk onderdeel va de psychosociale begeleiding., waarbij het afstemmen van gedachtes, gevoelens en lichaamssensaties op elkaar van belang is.

Trauma is een van de meest onbegrepen en onbehandelde oorzaken van menselijk lijden. Trauma kan ontstaan na een gewelddadige ervaring , een langdurige periode van overweldigende stress (als kind of later) en in gewoon lijkende dagelijkse gebeurtenissen. Het kenmerk is dat de gebeurtenis te overweldigend was en niet verwerkt kon worden. De gevolgen worden soms pas veel later zichtbaar. Ze kunnen dan (vaak onbegrepen) fysieke, emotionele en mentale klachten veroorzaken.

De lichaamsgerichte traumatherapie, genaamd Somatic Experiencing® (SE) is een gespecialiseerde psychosomatische methode voor het helen van trauma. De methode richt zich in de eerste plaats op de effecten van trauma in ons lichaam (met name het zenuwstelsel). Volgens Peter Levine, de ontwikkelaar van Somatic Experiencing, is trauma niet zozeer een psychologisch, maar in de eerste plaats een biologisch verschijnsel. Door de taal van ons lichaam te leren, kunnen we ons lichaam helpen zichzelf te genezen.

Somatic Experiencing is een wetenschappelijk onderbouwde benadering voor het werken met fysieke en psychologische symptomen van stress, shock en trauma. De behandeling richt zich op het alsnog afronden van de natuurlijke reacties op ingrijpende gebeurtenissen, het vergroten van veerkracht en het begrijpelijk maken van de onmacht. De klachten en lichaamssensaties wijzen de weg naar emotionele en fysieke ontlading. Marian beschikt over een veel specialiseerde vaardigheden om diverse soorten klachten en onderliggende trauma's voor altijd los te laten.


Het meisje is in haar kracht zetten.

“Door de therapie kan ik nu van mezelf houden en ervaar ik me als een waardevol, gelijkwaardig persoon. Dank je Marian.

".........omdat ...........

"Hoi bedankt dat je me helpt met mijn dromen en dat tijgertje bij mij is in mijn dromen"

De relatie tussen lichaam en trauma

In het normale dagelijks leven zorgen onze gevoelens en denken voor het verwerken van een ervaring. Bij een overweldigende gebeurtenis of een serie gebeurtenissen, die destijds te onverwacht, te snel of te groots waren, worden het denken en voelen overspoeld en kan de situatie niet verwerkt worden. De overweldigende energie als gevolg van de gebeurtenis zoekt zijn weg in het lichaam. Vaak wordt deze ergens in het lichaam opgeslagen. In therapie zoeken we naar ontlading van deze energie in het lichaam en gevoel.

Peter Levine, een wetenschappelijke bioloog en grondlegger van de lichaamsgerichte traumatherapie "Somatic Experiencing®" heeft ontdekt dat mensen dezelfde regulatiemechanismen hebben als dieren om na een overweldigende gebeurtenis lichamelijk en psychisch weer in balans te komen. Echter dit regulatie mechanisme wordt na een trauma bij de mens vaak overruled door het denken. We zeggen bijvoorbeeld: “Ik ben gewoon doorgegaan met mijn leven”; of “Je moet het gewoon vergeten”. Op deze manier onderdrukt ons denken het natuurlijk mechanisme om weer naar balans terug te keren. Dieren zijn in staat om de overweldigende energie van het trauma uit het lichaam te laten wegstromen en de mens weet vaak niet meer hoe dit moet.

De achtergrond van het ontstaan van een trauma ga ik je hier op een simpele manier uitleggen. En hiervoor ga ik je iets vertellen over de hersenen van mensen en dieren. De mens heeft de capaciteit om na te denken, het dier niet. Met dit evolutionaire gedeelte van de hersenen "de cortex" genoemd, denken we over en begrijpen we ervaringen. Gemeenschappelijk met dieren hebben we het lymbisch systeem waar gevoelens, emoties en sociaal gedrag geregistreerd en verwerkt worden. De hersenstam, ook wel genoemd "het reptielenbrein" is ook gemeenschappelijk. Hier zit het instinct, dat in actie komt in bedreigde of overweldigende situaties. Drie reacties zijn mogelijk: Vechten – boos worden; Vluchten – je terugtrekken en passief worden; Schijndood liggen – verstijven of niets meer kunnen doen. Als het instinct in actie komt, veranderen alle dagelijkse processen in het denken en voelen. Daarna is er tijd nodig om het instinct tot rust te laten komen en alle dagelijkse processen terug te laten keren.

Pieter Levine heeft ontdekt dat zowel dieren als de mens een regulatiemechanisme heeft om na een actie van het instinct weer tot rust te komen. Een dier gaat de overweldigende energetische lading spontaan ontladen door hele ongewone bewegingen en sprongen te maken. Het trilt net zo lang totdat alle energie uit zijn lichaam is en hij weer rustig kan gaan slapen of grazen. Bij de mens lukt dit vaak niet meer.

De drie hersendelen.

Het lichaam in
stress ----- ontspannen

Lichaam, gevoel en het denken

Drie delen die
ons gedrag aansturen.

klachten

Klachten ontstaan als het niet lukt om het natuurlijk regulatiemechanisme in te schakelen om de overweldigende energetische lading los te laten. Na een actie van het instinct neemt het denken het over. We willen graag weer doorgaan met ons dagelijks leven. Soms is er ook gewoon geen mogelijkheid om ruimte te geven aan de ontlading. De overweldigende energetische lading kan allerlei onaangename lichamelijke en psychische klachten geven. En wat nog onaangenamer is, is het feit dat de persoon niet weet hoe hij zich ervan los kan maken. Hij voelt zich vaak onbegrepen als er gezegd wordt: “Kop op joh!.” “Je bent wel overgevoelig, zeg!” “Gewoon even doorzetten!”. Soms zijn er wel klachten maar is men zich niet bewust van een traumatische gebeurtenis die met de klachten in verband kan worden gebracht.

De klacht kan actieve onrust zijn zoals angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademhalen, overmatige alertheid of prikkelbaarheid, altijd iets moeten doen, onrust, slapeloosheid, slechte concentratie.

De klacht kan passieve loomheid zijn zoals depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid, onmacht, te moe om de ene voet voor de andere te zetten.

De klacht kan zijn dat normaal en niet-normaal zich afwisselt zoals bij dissociatie, niet bij je gevoel kunnen komen, afkeer hebben naar bepaalde delen van je lichaam.

Soms weet men echt niet meer wat er gebeurt is en toch zijn er klachten. Het is dan lastig om te bedenken dat er een trauma aan ten grondslag ligt. Gelukkig is het met de lichaamsgerichte Traumatherapie mogelijk om met de lichamelijke sensaties van de klachten te gaan werken en verlichting te krijgen. Herken je je in een van de bovengenoemde klachten, dan kan lichaamsgerichte traumatherapie goed voor je werken. Ik wil je graag uitnodigen voor een intake gesprek.

Waar we vaak niet bij stilstaan is dat in het dagelijks leven er ook veel kansen zijn om een trauma op te lopen. We kunnen denken aan een scheiding, pesten op school, moeilijke bevalling, een verkeersongeluk, een val, een operatie, een onderwijzer die je niet mag, een vader die niet aanwezig is in het gezin, vaak verhuizen. Een trauma kan dus in een klein hoekje liggen

De werkwijze van traumatherapie

Bij de lichaamsgerichte traumatherapie leert de cliënt zich bewust te worden van wat er in zijn lichaam afspeelt. In het begin zal dit lastig zijn, maar al snel blijkt dat we dat kunnen leren. Voorbeelden van lichamelijke sensaties zijn: warmte, tintelingen, kippenvel, sneller of langzamer worden van hartslag of ademhaling. In de aanpak wordt het natuurlijk regulatiemechanisme geactiveerd. Dit gebeurt door een afwisseling van ontspanning naar spanning en daarna weer naar ontspanning van het lichaam. Dit is voor de cliënt vaak helemaal nieuw. Daarom krijgt de client regelmatig uitleg over wat er lichamelijk en emotioneel gebeurt. In deze werkwijze kunnen niet verwerkte emoties of boze gedachtes omhoog komen en ontladen worden.

Door met kleine stapjes dit proces te stimuleren en de cliënt te leren om de ontlading toe te staan ontstaat elke keer een diepere ontspanning in het lichaam en de psyché. Dit motiveert de cliënt om door te gaan. De cliënt leert stap voor stap het proces van ontlading zelf toe te passen. Pieter Levine en de traumatherapeuten ervaren het als zeer bijzonder om mee te maken dat het natuurlijk regulatiemechanisme de geblokkeerde overlevingsenergie kan ontladen en dat er weer een ontspannen, gezond en vitaal mens kan ontstaan.

"Ik ken Marian als een integer en doortastend persoon met een enorme berg kennis en ervaring. Zij weet op een milde, maar duidelijke manier de vinger op de zere plek te leggen. Een warme persoonlijkheid die je gemakkelijk in vertrouwen neemt en precies de grenzen van haar cliënt aanvoelt en bewaakt. Zij weet je op je gemak te stellen en zorgt ervoor dat ik altijd weer met een opgelucht gevoel de deur uitga. Hoe zwaar de sessie ook is geweest, zij zal je nooit laten "dobberen" en positief afronden. Mocht je thuis onverhoopt in een crisis komen, is zij altijd bereikbaar. Ik hoop nog veel van haar te mogen leren !"

vanwege privacy zijn alle ervaringen anoniem

Trauma en spiritualiteit

Eind juni heb ik een drie-daagse bijgewoond bij Peter Levine en Marianna Bentzen over trauma en spiritualiteit Zij zijn de grondleggers van de traumaverwerking volgens de methode van S.E.(lichaamsgerichte traumatherapie). Beide hebben hiervan hun levenswerk gemaakt.

Bij S.E. maken we gebruik van het symbolisch beeld dat een trauma een draaikolk is in je levensloop of levensenergie. Hier tegenover zal in het therapeutisch proces een tegendraaikolk als helende beweging gecreëerd worden. Deze benadering van een trauma is niet nieuw.

- Carl Jung haalt hem aan in zijn uitspraak: "De psyche is een zelfregulerend systeem; zoals een levend lichaam een regulerende tegenreactie ontwikkelt in het onbewuste."

- In zijn zoektocht ontmoet Peter een Tibetaanse Lama. Deze herkent vanuit de oude Boeddhistische wijsheden deze benadering van trauma

- In de Oude Keltisch cultuur, vinden we dit als symbool op een obelisk, die de functie had om de poort te zijn naar de tempel.

Helderder kan bijna niet: Het creëren van een helende draaikolk geeft een bewustzijnsverhoging. Het is al eeuwenlang bekend dat het leven dit wonder van transformatie in zich heeft.

praktijk voor traumatherapie, hypnotherapie, mindfulness en Reconnection

Marian Cornelisse

Marian Cornelisse is erkend therapeut bij Praktijk Munera. Haar doel is altijd het verhogen van Levenskracht, Geluk en Perspectief. Hiervoor neemt zij als uitgangspunt het lichaam en de geest tot rust te brengen op een liefdevolle en persoonlijke manier.

Wat er in de binnenwereld van de mensen om me heen leeft, heeft me altijd gefascineerd. Als kind beleefde ik al de gevoelswaarde van de verhalen van de volwassenen. Dankzij mijn twee kinderen heb ik ervaren wat liefde is. Dit was het begin van een omwenteling dat resulteerde in een basishouding om alles vanuit mijn hart te gaan ontmoeten. Elke dag geeft me groeimogelijkheden om liefdevol, met respect en zonder oordeel te leven.
Marian Cornelisse Contact